Beste hoofdkussen voor rugslaper

De beste hoofdkussens voor als je op je rug slaapt

Slapen op je rug is de best mogelijke slaappositie voor je lichaam, omdat je in deze positie je nek en ruggenwervel op een lijn houdt. Voor rugslapers is het belangrijk dat de nek en het hoofd goed ondersteund worden. Hoe je dat optimaal doet, lees je hieronder.

Eerst vind je onze samengestelde lijst van de beste 3 hoofdkussens voor rugkslapers. Daarna een koopgids met alles waar je op moet letten bij de keus van een kussen als je op je rug slaapt. Als laatste geven we ons aanbevolen keuze voor beste hoofdkussen voor rugslaper.

De top 3

De beste kussens voor rugslaper

Je behoort bij de groep rugslapers als je het grootste deel van de nacht op je rug ligt en het liefst op die manier in slaap valt. Als dit het geval bij jou is, dan kun je het beste voor een speciaal kussen voor rugslapers kiezen.

Wist je dat… Ongeveer 40% van de bevolking op de rug slaapt?

Een kussen dat zijn vorm behoudt en niet al te dik is, is het meest geschikt voor een buikslaper. Een neksteun kan helpen bij het ondersteunen van je nek. 

De stevigheid hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Verderop bespreken we meer in details waar je op moet letten als je op je rug slaapt. Hieronder vind je alvast de beste hoofdkussens voor rugslaper.

Kussen
Informatie
Shop
4.7/5

Beoordeling:
Top drukverlaging

M-line Wave 360 kussen

Het Wave 360 kussen kun je volledig personaliseren door de lagen te wisselen. Het bestaat uit 3 schuimlagen en het heeft een ergonomisch design. Je kunt de hoogte comfort niveau naar wens verstellen. Een aanrader voor rugslapers!

Prijs: €99
4.7/5

Beoordeling:
Beste voor buikslaper

Emma Traagschuim kussen

Het beste kussen van Emma voor rugslapers – dit kussen heeft geen ergonomisch design maar garandeert wel uitzonderlijk comfort en en goede ondersteuning. Je kunt het kussen zo zacht of zo hard maken als je wilt. De buitengewone voorwaarden van Emma (100 nachten proeftijd met niet-goed-geld-terug garantie en 10 jaar garantie) zorgen bovendien voor een echte zorgeloze slaapervaring.

Prijs: €69
4.7/5

Beoordeling:
Top comfort

Tempur Millennium kussen

Dit kussen van Tempur heeft een ergonomisch design en sluit daardoor goed aan op je nek en schouders. Het is 100% perfect geschikt voor een slaper die het liefst op de rug slaapt en een neksteun nodig heeft. Dankzij de traagschuim vulling heeft het een drukontlastende ondersteuning. 

Prijs: €149
Koopgids

Koopgids voor rugslapers

Hieronder lees je waar je op moet letten bij de koop van een kussen voor rugslapers.

Waarom is op je rug slapen zo gezond?

Op de rug slapen is de beste houding voor je ruggengraat en nek, omdat je je gewicht gelijkmatig over het oppervlak verdeelt, waardoor je minder snel last krijgt van drukplekken. Ook ligt de wervelkolom zo in de meest natuurlijke houding. Het grote nadeel van op je rug slapen? Je gaat er eerder van snurken.

Welke hoofdkussens zijn geschikt voor rugslapers?

Vormvaste en drukverlagende eigenschappen

Bij rugslapen kun je het beste een hoofdkussen met een vaste vorm gebruiken. Een vormvast kussen biedt continu ondersteuning gedurende de nacht en zorgt er voor dat je hoofd niet te ver naar achteren zakt. Zo voorkom je nekklachten door een verkeerde slaaphouding en kun je goed doorademen en ontspannen slapen.

Het beste kussen voor rugslaper is een medium, vormvast kussen met goede nek ondersteuning.

Medium tot stevige ondersteuning

Het is belangrijk dat je nek- en rugwervel gedurende de nacht één rechte lijn vormen. Het kussen moet er dus voor zorgen dat je hoofd niet lager of hoger komt te liggen dan je lichaam. Kies daarom een kussen met een medium tot stevige hardheid en een gemiddeld vulgewicht. 

Wat is een medium hardheid en een gemiddeld vulgewicht?

De hardheid van een kussen is subjectief en daardoor moeilijk te meten. Vaak wordt er gesproken van zacht tot stevig. Het vulgewicht daarentegen is objectief en kan precies worden gemeten. Een medium kussen heeft een gemiddelde vulgewicht van ongeveer 800 – 900 gram. 

Voor de rugligging kun je het beste kijken naar je persoonlijke situatie:

 • Je lichaamsbouw en -gewicht
  Hoe zwaarder je bent, hoe steviger het kussen moet zijn
 • De stevigheid van je matras
  Hoe harder het matras, hoe steviger het kussen moet zijn
 • Je persoonlijke voorkeur
  Kies wat voor jou het beste aanvoelt.

Zorg er dus voor dat je als rugslaper extra goed let op je persoonlijke situatie en de stevigheid van zowel je matras als hoofdkussen.

Bij een rugligging is de kans op snurken en slaapapneu het grootst. Een wat dunner hoofdkussen kan het snurken verminderen bij rugslapers.

Ergonomisch design en neksteun

Volgens de Consumentenbond moeten rugslapers er vooral op letten dat het kussen wat hoger is in de nek dan bij het achterhoofd. Is het kussen te dun bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar achteren. We raden daarom aan om voor rugslapers een kussen te kiezen waarvan je de hoogte kunt aanpassen. Als richtlijn kun je onthouden dat hoe groter de kromming van de rug, hoe hoger het kussen moet zijn.

Een nekkussen kan helpen bij nek- of rugklachten – maar let wel op, lang niet alle nekkussens zijn goed. De neksteun moet goed aansluiten op je nek en schouders wanneer je op je rug ligt. Het belangrijkst blijft dat je ruggengraat recht ligt tijdens je slaapt.

Hoe meer ruimte er is tussen je nek en het matras, hoe hoger jouw nieuwe kussen moet zijn.

Welke vullingen zijn goed voor een rugslaper?

De vulling bepaalt hoe het kussen aanvoelt en speelt ook een rol in de stevigheid van het hoofdkussen. Daarnaast hebben vullingen verschillende anti-allergische, anti-transpiratie en warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Wat is de beste vulling voor rugslapers?

Traagschuim vulling

Traagschuim is vormvast en vorm zich perfect naar de contouren van je nek en hoofd. Het is ideal voor een perfecte mix van comfort en ondersteuning, vooral voor rugslapers.

Latex vulling

Stevig en vormvast, latex is geschikt voor rugslapers en door zijn open celstructuur, ook ventilerend en anti-allergeen.

Kapok vulling

Kapok met een goed vulgewicht is ook geschikt voor rugslapers. Het is stevig, het ademet goed en voelt koel aan.

Aanbevolen

Het beste hoofdkussen voor rugslaper

Heb je last van keuzestress en kun je niet kiezen welk kussen bij jou past? We raden dan twee hoofdkussens aan:

 • Het Emma traagschuim kussen als je ook wel eens op je zij slaapt en veel waarde hecht aan comfort. Dit kussen kun je tevens gratis thuis uitproberen.
 • Het Wave 360 pillow als je een neksteun wilt en ergonomisch design waardeert.
Hieronder vind je meer informatie over beide hoofdkussens.

Het Wave 360 Neksteun hoofdkussen

Het is een ‘one-pillow-fits-all’ kussen dat volledige personaliseerbaar is. Zo kun je zelf de juiste hoogte bepalen. Bovendien heeft het een ergonomisch design – het matras is wat hoger bij de nek dan bij het hoofd. Het traagschuim voelt super comfortabel aan – dit materiaal is drukverlagend en vormt zich perfect naar de contouren van je nek en hoofd.

Het Wave 360 kussen is OEKO-TEX 100 getest en bevat een CE-markering. De tijk is afritsbaar en wasbaar. Het kussen is daarnaast anti-allergeen en anti-huistofmijt.

Aanpasbaar

Volledig te personaliseren door de lagen te wisselen.

Ergonomisch

Een goed ontwerp en ergonomisch design.

Comfortabel

De nekinkeping zorgt voor minder spanning op de nekwervels

Het Emma traagschuim kussen

Geen neksteun, wel een kussen met oneindige mogelijkheden. Dit kussen bestaat ook uit een drielaagse schuimconstructie. Je kunt 1, 2 of alle 3 de lagen gebruiken, afhankelijk van de hoogte en stevigheid die je nodig hebt. Dit kussen heeft een luxe hoes en een mooie uitstraling. Bovendien kun je dit kussen gebruiken als je wel eens op je zij of op je buik slaapt. 

Het grote voordeel is de Emma  belofte: je kunt het matras gratis thuis uitproberen met 100% niet goed geld terug garantie. Bevalt het niet? Dan krijg je je geld gewoon terug, en wordt het kussen gratis bij jou opgehaald. Geen risico voor jou, en geen kans op een miskoop.

Verstelbaar

In hoogte en comfort verstelbaar voor iedereen.

Top comfort

Drukverlagend en goed aanpassingsvermogen.

Top kwaliteit

Hoorwaardige materialen van Duitse kwaliteit.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
Beoordeel deze post