Overzicht van alle hoofdkussens maten & afmetingen

Naast het verschil in de vulling, zijn kussens ook te vinden in allerlei vormen, maten en hoogtes. Het kan hierdoor nogal ingewikkeld zijn om een keuze te maken. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende hoofdkussen maten, de hoogte van het kussen en het kiezen van bijpassende kussenslopen.

Overzicht van de hoofdkussens maten

 De standaard maat in Nederland is 60x70cm. In Duitsland is een hoofdkussen standaard 40x80cm. Vooral bij speciale hoofdkussens zoals, ergonomische hoofdkussens of hoofdkussens met neksteun zijn er speciale maten. 

Dit zijn een aantal van de voornaamste hoofdkussen maten:

  • 60×70 cm
  • 40×70 cm
  • 50×70 cm
  • 60×60 cm
  • 50×35 cm

Het kiezen van de ideale kussen hoogte

Hoofdkussens zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende hoogtes. Het is belangrijk om de juiste hoogte hoofdkussen te bepalen dat bij jou past. Dat doe je door te kijken naar:

  • je slaaphouding
  • de stevigheid van je matras
  • je lichaamsbouw


Wil je meer over hoe je het beste de hoogte kan bepalen, lees dan onze uitgebreide hoofdkussen koopgids

Bij nekkussens wordt de maat aangeduid met twee maten  – bijvoorbeeld: 10-12cm. De eerste maat is de dikte bij de neksteun, terwijl de tweede maat aangeeft de dikte van het hoofdgedeelte

Denk ook aan de kussenslopen maten

Om de kwaliteit van een hoofdkussen langer te behouden, bescherm je het kussen met een sloop. Bij de meeste webshops in Nederland zijn de afmetingen van de kussenslopen afgestemd op de gebruikelijke maten van hoofdkussens (60×70 cm). 

Niet alleen de maat is belangrijk...

Heb je al een hoofdkussen op het oog? De maat van een hoofdkussen is niet alles, je moet kijken naar je persoonlijke situatie, je slaaphouding, de stevigheid van het kussen en nog veel meer. Als je nog hulp nodig hebt bij het kiezen van een hoofdkussen – dan kun je het beste onze koopgids voor hoofdkussens bekijken. Vergelijk kussens op prijs, material, soort en hoogte of bekijk de kussens reviews

Bekijk ook onze selectie van de beste hoofdkussens van 2020

Deel dit artikel:

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)