Beste hoofdkussen voor zijslaper

De beste hoofdkussens voor als je op je zij slaapt

Eerst vind je onze samengestelde lijst van de beste 3 hoofdkussens voor zijslapers. Daarna een koopgids met alles waar je op moet letten bij de keus van een kussen als je op je zij slaapt. Als laatste geven we ons aanbevolen keuze voor beste hoofdkussen voor zijslapers.

De top 3

De beste kussens voor zijslaper

Ongeveer 70% van de mensen zijn zijslapers. Behoor je ook tot deze groep? Dan kan je het beste voor een speciaal kussen voor zijslapers kiezen.

Wist je dat: Ongeveer 70% van de bevolking slaapt op de buik.

Een medium-stevig tot stevig en hoog hoofdkussen is het meest geschikt voor een zijslaper.

Verderop bespreken we meer in details waar je op moet letten als je op je zij slaapt. Daarnaast vergelijken we de verschillende kussens zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Hieronder vind je alvast de beste hoofdkussens voor zijslaper.

Kussen
Informatie
Shop
4.7/5

Beoordeling:
Beste voor buikslaper

Silvana comfort Rood kussen

Dit is het zachtste kussen van Silvana en is uiterest geschikt voor buikslapers. De Silvana Comfort Rood is gevuld met zachte synthetische vezelbolletjes (Comforel). Je kunt de vulling zelf doseren. De nekinkeping zorgt voor minder spanning op de nekwervels. Dit is hét ideale buikslaper kussen als je het ons vraagt.

Prijs: €69
4.7/5

Beoordeling:
Top drukverlaging

M-line Pillow You Roze kussen

Het Pillow You Roze kussen is ontworpen voor buikslapers en overige slapers met een smalle schouderbreedte. Het vormt zich naar de contouren van je hoofd en nek. Dit traagschuim kussen is zacht en 7,5 cm dik.

Prijs: €129
4.7/5

Beoordeling:
Top comfort

Emma Microfiber kussen

Comfortabel en ondersteunend, het Microfiber kussen van Emma bestaat uit zachte synthetische micro-elastische vezels met een fluffige gevoel. Je kunt de lagen verwisselen om de hoogte aan te passen.

Prijs: €79
Koopgids

Koopgids voor zijslapers

Een zijslaper is iemand die het grootste deel van zijn of haar nachtrust doorbrengt op zijn zij. Meestal liggen je armen gebogen naast je lichaam, of liggen de je handen vlakbij je hoofd. Slechts één van je schouders raakt het bed. Herken je je hierin? Dan ben je een zijslaper! Maar hoe kun je nou bepalen welk hoofdkussen het beste bij jou past? Dit is geen makkelijke keuze.

Welke hoofdkussens zijn geschikt voor zijslapers?

Het is afhankelijk van:

  • Je lichaamspostuur en -gewicht
  • De stevigheid van je matras
  • Je persoonlijke voorkeur


Maar er zijn wel een aantal richtlijnen om het beste kussen te kiezen voor zijslapers.

De stevigheid en hoogte van het kussen

Een hoog kussen is het beste. Om de wervelkolom, de nek in het bijzonder, en het hoofd op één lijn te hebben is de juiste afstand oor-matras een eerste voorwaarde. Het is van belang dat je een kussen kiest die de ruimte tussen de schouders en je hoofd kan opvullen, om nekklachten te voorkomen.  Om een optimale dikte te bekomen, is een hoofdkussen dat in hoogte aanpasbaar is een dankbare oplossing. De ergonomische aanpasbare 3D hoofdkussens van Dorsoo zijn een goed voorbeeld. Smalle of brede schouders, een matras zonder of met schouderzone, een wegdraaiende schouder bij het liggen. Het zijn deze factoren die de hoogte beïnvloeden. 

Het kussen mag echter weer niet te hoog zijn, want hierdoor worden de schouders overbelast (zoals je kunt zien op de afbeelding hiernaast). Het type kussen dat daarom het meest geadviseerd wordt is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen het hoofd en de schouder optimaal opgevuld wordt waardoor er geen nekklachten ontstaan. et boxkussen is daarbij het best geschikt, dankzij de hoge opstaande rand. Op die manier creëer je een voldoende hoge ondersteuning, zelfs als je breed gebouwd bent en wel wat extra hoogte kunt gebruiken.

Breed gebouwd? hogere vulling/vulgewicht

Hard matras? hogere vulling/vulgewicht

 

Hoge nekzone of rand

Een kussen voor een zijslaper heeft een hogere nekzone die de nekholte vult en nadrukkelijk ondersteunt. Dit is de tweede voorwaarde bij een goed hoofdkussen voor een zijslaper. De nekwervels en cervicale tussenwervelschijven kunnen ontspannen en dit vermijdt ook stressopbouw in de nekspieren.

 

Geschikte vulling voor zijslapers

Deze eerste 2 zaken zorgen voor de juiste nekondersteuning voor een zijslaper. Daarnaast moet het hoofdkussen u ook liggen, figuurlijk dan. De vulling bepaalt het gevoel van het hoofdkussen. Eerder zacht, hard of iets ertussenin.

Bij een hoofdkussen voor een zijslaper is ook het comfort doorslaggevend. Vindt u het aangenaam liggen? Als het niet comfortabel aanvoelt, kan het snel in de kast belanden. Het latex hoofdkussen is mals en veerkrachtig. Het traagschuim hoofdkussen voelt wat steviger aan en u ligt als het ware vaster. Met beide types hebben we uitstekende resultaten.

Voor het hoofdkussen kun je gebruik maken van stevige materialen zoals veren of traagschuim.  Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo’n type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van deze materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd. Deze materialen verliezen hun vormeigenschappen maar heel traag. Voor een zijslaper is de ergonomie van het kussen en de constante steun belangrijk om de nek anatomisch correct te ondersteunen. Als de nek van de zijslaper correct gesteund wordt, kunnen de tussenwervelschijven van de nek maximaal herstellen en is de kans op stijve nekspieren ‘s ochtends minimaal.

Naast de hoogte en de stevigheid moet je ook kijken naar de geschikte materialen en vullingen van kussens. Wat is de beste vulling voor buikslaap kussens?

Ga voor een zacht materiaal dat gemakkelijk kneedbaar is.

Traagschuim vulling

Traagschuim is uitermate geschikt voor mensen die op hun zij slapen. 

Latex vulling

Latex is ook erg geschikt voor zijslapers. 

Niet ieder dun en vervormbaar kussen van zacht vulmateriaal is geschikt voor buikslapers. Je zult ook rekening gehouden worden met andere factoren:

  • Hoe hard je matras is heeft ook een impact op hoe je slaapt, zeker als je een buikslaper bent. Met een te zacht matras krijg je een holle rug, wat ook tot klachten kan leiden.
    Een stevig matras wordt aanbevolen voor buikslapers. Op basis van je matras selecteer je een kussen dat de juiste hoogte en hardheid heeft om je lichaam goed te ondersteunen.

  • Veel buikslapers liggen met de armen gebogen bij het hoofd. Hierdoor kun je een vreemde houding aannemen. Met een schouderuitsparing of een schouderzone kun je er voor voorkomen dat je schouders te veel onder druk staan.

Kan als buikslaper zonder kussen slapen?

Sommige buikslapers kiezen er voor om zonder kussen te slapen. Dat kan, je zult zelf moeten bepalen wat het fijnst slaapt. We raden wel aan om een hoofdkussen te gebruiken, al is het maar voor comfort. Vaak kun je de pijnklachten die je door de buikhouding ervaart, voorkomen door een geschikt hoofdkussen te kiezen. 

Tip: leg eventueel een extra kussen onder je bekken, zodat je ruggenwervel in een rechte lijn blijft liggen terwijl je slaapt.

Aanbevolen

Het beste hoofdkussen voor buikslaper

Door het juiste kussen te kiezen, verminder je de kans op klachten en kan je zelfs je nachtrust verbeteren. Vind je het lastig om een weloverwogen keuze te maken welk kussen bij jou past? We raden het Silvana Comfort Rood kussen aan.

Zacht

De vulling is Comforel: zachte en soepele synthetische vezelbolletjes.

Dun

De vulling kun je zelf doseren en de hoogte hiermee bepalen.

Nekinkeping

De nekinkeping zorgt voor minder spanning op de nekwervels

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
4/5 - (2 stemmen)