Hoofdkussen onderhouden

Zo zorg je er voor dat je kussens schoon en fris blijven

Wat voor onderhoud heeft een kussen nodig?

Hopelijk heb je al de gewoonte om je lakens en kussenslopen regelmatig te wassen. Waarschijnlijk besteed je echter niet zoveel aandacht aan wat eronder ligt: je kussen en je matras.

Een hoofdkussen moet minstens twee keer per jaar goed worden schoongemaakt. De meeste mensen realiseren zich niet wat er in de loop van de tijd allemaal ophoopt, zoals vuil, speeksel, zweet, bacteriën en schimmels.

Hieronder lees je hoe je jouw hoofdkussens fris en schoon kunt houden. Als je je huidige kussens nog nooit hebt schoongemaakt en het tijd is voor een nieuw kussen, bekijk dan onze koopgids voor hoofdkussens of bekijk onze hoofdkussen vergelijking.

Hoe kun je een hoofdkussen reinigen?

Stap 1 – Regelmatig laten luchten

Geef je kussens dagelijks een pluisje om zijn vorm te herstellen en stof te verwijderen. Hang ze elke maand een paar uren buiten op een waslijn, bij voorkeur op een zonnige dag. 

Stap 2 – 2x per jaar voorzichtig wassen 

Tenzij je kussen de label ‘alleen chemisch reinigen’ heeft, kun je de meeste kussens ongeveer twee keer per jaar wassen volgens de wasvoorscriften. Volg de instructies – het wassen van een kussen is niet moeilijk, hoewel het wat tijd kan nemen om het droog te krijgen.

Stap 3 – Grondig afdrogen voor gebruik

Het is cruciaal om het kussen helemaal droog te krijgen, anders riskeer je schimmel. Sla de auto-dry-instelling van je wasdroger over: de sensoren kunnen alleen oppervlaktevocht detecteren en je wilt vermijden dat de binnenkant nog vochtig is.

In plaats daarvan kunnen veel kussens in de droger een goed uur worden gedroogd. Het toevoegen van een paar droge handdoeken zal het drogen versnellen en voorkomen dat de vulling klontert. Of je kunt ze buiten aan de waslijn hangen totdat ze helemaal droog zijn. Welke droogtechniek je ook gebruikt, is het van belang om de binnenkant te controleren op vocht. 

Heb je een kussen beschermer nodig?

We raden aan om kussenslopen te gebruiken om kussens te beschermen tegen stoffen zoals zweet, lichaamsoliën, speeksel enzovoort. Was zowel de kussensloop als de tijk regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per maand, samen met je beddengoed. Je zult versteld staan hoeveel langer je zult genieten van het comfort en de ondersteuning van je kussen.

Liever een nieuw hoofdkussen?

IIn sommige gevallen is een hoofdkussen gewoon toe aan vervanging. Als dit het geval is, dan kun je het beste je eerst informeren over soorten en maten hoofdkussens. Bekijk dan onze koopgids voor kussens om te weten waar je allemaal op moet letten bij de koop van een hoofdkussen. Bekijk bovendien ook onze selectie van de beste hoofdkussens van 2020.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Was dit artikel behulpzaam?
Beoordeel deze page