Hoofdkussen soorten

Met zoveel verschillende soorten kussens verkrijgbaar kan het onmogelijk lijken om te weten welk kussen het beste is. De verleiding om simpelweg de goedkoopste of de eerste die je ziet te kopen is groot. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is hoe belangrijk het soort kussen eigenlijk is. De vulling van je hoofdkussen bepaalt de kenmerken en de eigenschappen ervan. 

De juiste kussen vulling kiezen

Omdat we een derde van ons leven slapen, is het essentieel dat ons kussen ons in staat stelt comfortabel te liggen en ons ook de hele nacht voldoende ondersteuning biedt. Door het juiste kussen dat bij jou past te kiezen, ervaar je een betere nachtrust en word je uitgerust wakker. Het verkeerde kussen kiezen kan de zaken echter erger maken.

Wat voor jou de juiste vulling is, kun je zelf het beste bepalen. Bedenk dat je slaaphouding en lichaamsbouw de belangrijkste rol spelen: aan de hand hiervan bepaal je de stevigheid en de hoogte van het hoofdkussen. Daarna kun je afhankelijk van je voorkeur, een geschikte vulling kiezen.

Hieronder kijken we naar de verschillende soorten kussen vullingen. Klik op een vulling soort om er meer over te weten.

Synthetisch
Traagschuim
Kapok
Latex
Donzen
Veren

5 soorten kussen vullingen

Hieronder zie je een overzicht van de 5 voornaamste soorten vulling – met beschrijving, voor- en nadelen.

Dons & veren vulling

Vroeger was het donzen kussen het meest populair. Hoewel soms wat prijzig, niets voelt zo zacht en knuffelbaar als een donskussen. Wanneer dons met veren wordt gemixt, kun je afhankelijk van het vulgewicht en de verhouding dons/veren de zwaarte en de hardheid van het kussen bepalen. Hoe hoger het percentage dons, hoe zachter het kussen zal aanvoelen.

Voordelen: heerlijk zacht met een knuffelbaar slaapgevoel, lekker licht, koel en luchtig, makkelijk vormbaar, duurzaam en wasbaar.

Nadelen: donzen plukjes en veren kunnen soms door de hoes steken, biedt niet voldoende ondersteuning of hoogte voor zijslapers, kan prijzig zijn, moet af en toe geschud worden om weer in vorm te komen, en niet ideaal voor mensen met allergieën.

Synthetische (polyester) vulling

Synthetische kussens zijn niet meer weg te denken. Ze zijn de meest veelzijdige en te vinden in alle vormen en maten – het ene kussen kan heerlijk zacht en soepel zijn terwijl het andere stevig aanvoelt. Het is een goede keuze voor de mensen met een beperkt budget en met allergieën. Bovendien is het geschikt voor alle slaapstijlen. 

Voordelen: vaak goedkoop, lichtgewicht, goed voor mensen met allergieën, gemakkelijk te onderhouden, kneedbaar en vaak in hoogte verstelbaar.

Nadelen: heeft de kortste levensduur (tot 2 jaar), vrij snel plat, de vulling kan klonteren en uit vorm raken, weinig ondersteuning

Traagschuim vulling

Traagschuim kussens hebben een standaard vorm – de vorm kan lastig worden aangepast. Het schuim vormt zich wel goed naar de contouren van je nek en hoofd. Het verdeelt de druk goed. Traagschuim is echter temperatuurgevoelig en kan snel warm aanvoelen.

Voordelen: biedt goede ondersteuning en drukverlaging, zacht en vormvast, vormt zich perfect naar je hoofd.

Nadelen: vaste hoogte, kan warm aanvoelen, vulling niet wasbaar en relatief duur.

Latex vulling

Een latex hoofdkussen is een hoofdkussen waarbij de kern gemaakt is van sap van de rubberboom, synthetische latex of een combinatie van beide. Latex biedt een goede ondersteuning en stevige veerkracht, waardoor je hoofd en nek goed in balans wordt gehouden. Het is net als traagschuim vormvast en duurzaam. Wel kan latex warm aanvoelen en neemt het niet goed vocht op. Latex is niet wasbaar maar wel anti-allergisch.

Voordelen: Zeer duurzaam, puntelastisch, vormvast en comfortabel, biedt effectieve drukvermindering.

Nadelen: prijzig, vaste vorm en hoogte, en kan in het begin vreemd ruiken, niet wasbaar.

Kapok vulling

Kapok hoofdkussens worden steeds populairder. Kapok is relatief stevig en geeft een goede ondersteuning voor je hoofd en nek. Het is anti-allergisch en goed ventilerend waardoor het droog en koel blijft. De zachte kwaliteit maakt het een goed alternatief voor kussenvulling van dons of polyester.

Voordelen: Milieuvriendelijk, anti-allergisch, zacht en knuffelbaar gevoel, goed ventilerend en goede ondersteuning

Nadelen: Veerkracht en volume neemt af, niet wasbaar.

Wollen vulling

Deze kussens bestaan uit een vulling van kleine wolbolletjes. Wol heeft een hoge ventilatievermogen en vochtregulatie. Ze zijn prettig opschudbaar en hebben zacht slaapgevoel. Daarnaast heeft wol van nature een schimmelwerende werking. 

Voordelen: Hoog ventilatievermogen  en vochtregulatie waardoor het goed droog blijft, weinig onderhoud nodig.

Nadelen: Weinig ondersteuning, niet wasbaar, verkracht neemt af naar verloop van tijd

Boekweit vulling

kussens met traagschuim zijn de moeite waard als je de kans krijgt, ze zijn misschien wel je favoriete kussen ooit, maar ze zijn een beetje prijzig en niet voor iedereen.

Voordelen: Biedt goede ondersteuning en pijnverlichting, is zacht en soepel zonder klonten, kan worden gevormd om nauw aan te sluiten op hoofd en nek, stil, goede duurzaamheid en gemakkelijk te verzorgen, die mensen die doorgaan met kussens van traagschuim HOUDEN van ze.

Nadelen: als je de neiging hebt om te bewegen tijdens je slaap of om te wisselen tussen slapen op je rug, zijkant of voorkant, dan zal de vaste hoogte niet bij je passen, het kan in eerste instantie een beetje stinken, zwaar zijn, niet erg goede ventilatie, dus kan zijn heet, relatief duur.

Gel vulling

Alleen echt de moeite waard als u op zoek bent naar nachtelijke verkoeling, pijnverlichting of extra ondersteuning.

Voordelen: Waterkussens worden soms ook gebruikt als orthopedische kussens en bieden aanpasbare ondersteuning, hoogte en stevigheid. Een waterkussen past zich aan de contouren aan, biedt goede pijnverlichting, vooral bij rug- en nekpijn, biedt verkoeling.

Nadelen: het water kan ze zwaar en soms luidruchtig maken als er een luchtzak is, redelijk duur, twijfelachtige duurzaamheid, moet worden aangepast totdat u het juiste waterniveau hebt gevonden.

Water vulling

kussens met boekweitvulling zijn alleen echt de moeite van het proberen waard als u op zoek bent naar iets ondersteunends dat kan helpen bij pijnverlichting en als u op zoek bent naar iets anders.

Voordelen: Boekweitkussens zijn ondersteunend, vormbaar en passen op de contouren van uw lichaam. Hoogte verstelbaar, duurzame natuurlijke materialen, luchtig

Nadelen: vrij zwaar en een beetje lawaaierig omdat de kaf ritselt terwijl u beweegt, duurder kan zijn (maar niet zozeer), voor sommige mensen te stevig kan zijn en enige aanpassingen zal vereisen om de juiste hoogte te krijgen

De beste hoofdkussens met hoogwaardige vulling

Benieuwd naar de beste hoofdkussens van hoge kwaliteit vulling? Bekijk onze samengestelde lijst van de beste prijs/kwaliteit, beste koop en beste neksteun kussens. Vergelijk ze en kies het matras dat bij jou past.

Deel dit artikel:

Was dit artikel behulpzaam?
5/5 - (1 stemmen)