Al ooit eens gehoord hoe belangrijk het vinden van het juiste matras is voor een goede nachtrust? Nou, de aanschaf van het juiste hoofdkussen is net zo belangrijk!
Kussens zijn in alle vormen, maten en met tientallen verschillende vullingen te vinden. Hoe weet je welke hoofdkussen het beste bij je past?
Daarbij zijn er in ieder geval twee hoofdvragen die je jezelf moet stellen. Na het lezen van deze koopgids zul je hopelijk een stap verder zijn bij het kopen van jouw perfecte hoofdkussen.
Vind het juiste hoofdkussen door deze 3 stappen te volgen.
Bepaal de juiste stevigheid
Het meest belangrijke uitgangspunt bij het bepalen van de stevigheid is de slaaphouding. Jouw lighouding bepaalt welke soort hoofdkussen voor jou geschikt is. Kijk dus eerst onder welke categorie je valt en waar je op moet letten bij de koop van een hoofdkussen. Daarnaast speelt je postuur en de stevigheid van je matras ook een rol. Hier komen we later op terug.
Waarom gebruiken we eigenlijk hoofdkussens?
Een hoofdkussen zorgt voor een goede ondersteuning van je hoofd en nek, en houdt je ruggengraat op een lijn. De positie waarin je slaapt, het bijpassende hoofdkussen en de hoeveel vulling heeft een direct effect op je gezondheid. Het verkeerde soort kussen kan jouw slaap ernstig schaden.
Wat is je favoriete slaaphouding?
“Hoe val je het vaakst in slaap?”
De eerste stap om het juiste kussen te kiezen, is dus om vast te stellen in welke positie je het vaakst slaapt. Hoe je slaapt, geeft aan welk niveau van ondersteuning jouw lichaam nodig heeft in een kussen. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen drie slaaphoudingen: op de rug, op de zij of op de buik.
Ben je een rugslaper?
Ongeveer 20% van Nederlanders zijn rugslapers – dat wordt dan ook als de meest gezonde manier van slapen beschouwd. Bij rugslapers moet een hoofdkussen het hoofd op gelijke hoogte houden met de schouders. Zo houd je een natuurlijke kromming van de wervelkolom. Daarnaast trekt de zwaartekracht je hoofd naar je linker- of rechterschouder terwijl je slaapt. Het ideale rugslaapkussen houdt jouw hoofd relatief recht, of rechtop, naar het plafond gericht. Dit vermindert de laterale twist in je nek. Dunne kussens met medium-zachte hardheid en neksteun zijn de beste hoofdkussens voor rugslapers.
Een te dun of zacht kussen kan ervoor zorgen dat het hoofd te ver naar achteren valt, terwijl een te dikke kussen het hoofd naar voren kan heffen. Deze slechte houding kan problemen veroorzaken in je de schouders en in de onderrug.
Hardheid: medium
Hoogte:Â dun bij het hoofd
Vorm: kneedbar, rechthoekig, met neksteun
Slaap je het liefst op je rug? Bekijk dan de beste matrassen voor rugslapers
Ben je een zijslaper?​
Op je zij slapen is de meest voorkomende slaaphouding. Zijslapers geven de voorkeur aan een dik en stevig kussen.Het van belang dat het hoofdkussen dik genoeg is om je rug recht te houden, maar niet zo dik dat het je nek uitlijnt. Daarnaast moet het zich vormen naar de contouren van je hoofd en nek en stevig genoeg zijn om een constante ondersteuning te bieden gedurende de nacht.
Hardheid: medium-stevig tot stevig
Hoogte: dik genoeg om je rug recht te houden
Vorm: voorkeur voor aanpasbaar kussen
Slaap je het liefst op je zij? Bekijk dan de beste matrassen voor zijslapers
Ben je een buikslaper?
Slapen op je buik dwingt je hoofd en ruggengraat in een onnatuurlijke opwaartse buiging, waardoor het lastig is om een neutrale uitlijning van je wervelkolom te behouden. Daarom raden deskundigen deze slaaphouding af. Buikslapers kunnen het beste proberen om op hun zij te slapen. Als je een slechte slaaphouding hebt, is het mogelijk om een verandering aan te brengen. Lukt het niet om je buik- slaaphouding te veranderen? Technisch heb je dan geen hoofdkussen nodig.
Veel mensen hebben echter het comfort van een kussen nodig. Slaap je wel liever met een hoofdkussen? Geef dan de voorkeur aan een erg dun en zacht kussen om te voorkomen dat je hoofd te veel naar beide kanten draait.
Slaap je het liefst op je buik? Bekijk dan de beste matrassen voor buikslapers
De bovenstaande informatie geldt voor de gemiddelde slaper. Zoals eerder vermeld is naast je slaaphouding ook je postuur en de stevigheid van je matras van belang.
Houd rekening met je lichaamsbouw​
Naast je slaaphouding zijn er andere factoren die bepalen de beste stevigheid voor jouw hoofdkussen. Ben je groot of heb je brede schouders? Dan is er een groter afstand tussen je hoofd en het matras. Deze afstand moet precies voldoende worden opgevuld door je hoofdkussen om je ruggenwervel in een rechte lijn te houden.
Er geldt dus dat hoe breder je schouders en hoe hoger het gewicht, des te steviger je hoofdkussen moet zijn om je hoofd en nek goed te ondersteunen.
Houd rekening met je matras
We raden ook aan om ook rekening houden met de stevigheid van je matras. Bij een zachter matras zak je sneller in het matras, waardoor de afstand tussen je hoofd en het matras kleiner wordt. Bij een zachter matras heb je dus ook een zachter kussen nodig.
Door te kijken naar je slaaphouding, postuur, gewicht en stevigheid van je matras kun je dus de ideale stevigheid bepalen voor je hoofdkussen. Hieronder vind je een handig overzicht om te kijken welke stevigheid je nodig hebt.
Wat past bij jou: een zacht of een hard kussen?
Gebruik de onderstaande tabel als richtlijn om te kijken welke stevigheid je nodig hebt.
Nu weet je als het goed is welke stevigheid bij je past. Klaar voor de tweede stap?
Kies een geschikte vulling
Aan de hand van je persoonlijke situatie, weet je al welke stevigheid geschikt voor je is. Daarnaast moet je kijken naar je persoonlijke voorkeur. Een matras moet gewoon fijn en comfortabel voelen. Bovendien moet je rekening houden met eventuele allergieën.Â
Wat voor materiaal heb je het liefst?
“Wat vind je het fijnste liggen?”
Er zijn tientallen verschillende vulmaterialen te vinden voor een hoofdkussen. Elke soort heeft een aantal voor- en nadelen. Veel van wat in een kussen wordt gebruikt, bepaalt de mate van zachtheid of het stevigheidsniveau. Bovendien kunnen verschillende vullingenworden gebruikt om allergieën te verlichten of kunnen specifiek zijn voor bijvoorbeeld verkoelende of duurzame eigenschappen. Het hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en behoeften om de meest geschikte vulling te kiezen.
Dit zijn de 5 meest voorkomende vulmaterialen:
Dons / veren vulling
Veren- en donskussens zijn erg licht, zacht en kneedbaar waardoor je een hoog comfort ervaart. Deze materialen reguleren de temperatuur uitstekend, maar kun je ze beter vermijden als je last hebt van allergieën. 100% donzen kussens zijn luchtig en licht, en zijn erg zacht tot medium zacht. Hoogwaardige verenkussens voelen uniek aan en zijn een stuk steviger dan donzen kussens.Â
Synthetische vulling
Synthetische kussens worden gevuld met verschillende materialen zoals versnipperde vlokken, microbolletjes en vezels. Ze zijn er in alle vormen, maten en hardheden. Ze zijn ontworpen om het gevoel van veren / donskussens na te botsen zonder veren of dons te gebruiken – en zijn hierdoor behoorlijk goedkoper. Bovendien zijn ze anti-allergisch en hebben geen geur. Nadelen zijn dat ze warm kunnen aanvoelen en minder lang mee gaan dan natuurlijke vulmaterialen.
Deze kussens zijn het beste voor mensen die allergisch zijn of geen veren of dons willen gebruiken maar wel hetzelfde ‘wolken’-gevoel willen ervaren.
Traagschuim vulling
Kussens van traagschuim vormen zich naar de contouren van je hoofd en nek. Je krijgt het gevoel dat je hoofd in het kussen fijn kunt wegzakken – het biedt daardoor een goede mix tussen comfort en ondersteuning. Traagschuim voelt meestal warmer aan dan andere materialen. Bovendien ligt de prijs van traagschuim hoger dan bij synthetische alternatieven.
Deze kussens zijn het geschikt voor de meeste rug- en zijslapers die houden van comfort en medium ondersteuning.
Latex vulling
Hoofdkussens van latexschuim bieden een medium tot stevige ondersteuning voor je hoofd en nek. Deze kussens zijn vormvast waardoor ze hun vorm gedurende nacht behouden. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor slapers met allergie. Een nadeel is de prijs: goede kwaliteit latex is buitengewoon duurzaam en ondersteunend, maar ook relatief prijzig.Â
Deze kussens zijn het beste voor mensen die op zoek zijn naar een kussen met een vormvaste ondersteuning, duurzame en verkoelende eigenschappen. Â
Kapok vulling
Kapok is ideaal voor mensen die bewust niet voor dierlijke materialen gaan. Deze kussens zijn ook 100% natuurlijk maar voelen steviger dan donzen en veren kussens. Dit materiaal staat bekend om zijn goede ademende eigenschappen. Bovendien is dit materiaal bacterie-werend en dus geschikt voor slapers met allergie.
Deze kussens zijn het beste voor mensen een 100% natuurlijk, verkoelend en medium-stevige hoofdkussen willen hebben.
Vergelijking materiaal vulling
Kussen vulling | Stevigheid | Warmteregulatie | Wasbaarheid | Anti-allergisch |
---|---|---|---|---|
Dons en veren | Zeer zacht | Goed | ++ | - |
Synthetisch | Zacht | Goed | +++ | +++ |
Traagschuim | Medium/Stevig | Goed | - | + |
Latex | Medium/Stevig | Zeer goed | ++ | +++ |
Kapok | Medium | Zeer goed | - | ++ |
Nu je weet welke stevigheid je nodig hebt en de vulling gekozen hebt kun je beginnen met het vergelijken van het online aanbod. Hieronder vind je waar je op moet letten en de valkuilen bij het kopen van een hoofdkussen.
Vergelijk de verschillende merken
Naast de stevigheid en de vulling, zijn er nog een paar factoren waar je naar kunt kijken zoals de kwaliteit van de hoes, het onderhoud van de kussen en de voorwaarden van de verkoper.
Kijk goed naar de hoes van het kussen
De hoes van het hoofdkussen kan zorgen voor: extra comfort, verkoeling en duurzaamheid. Het materialen en de kwaliteit daarvan kan een invloed hebben op het ademend vermogen van het kussen. Bovendien zorgt een goede hoes ervoor dat een kussen langer meegaat.
Katoen is verreweg het meest gebruikte materiaal – het is natuurlijk, ademend en biedt zowel betaalbaarheid als kwaliteit. Polyester is duurzaam en sterk en kan het gevoel van katoen nabootsen. Sommige kussens hebben ritsen, waardoor het gemakkelijker is om de vulling aan te passen en de hoes te reinigen. Een strak geweven hoes beschermt de vulling.
Check de maten van het kussen
Er zijn heel veel verschillende maten hoofdkussens. De afmeting 60 x 70 cm is in Nederland het populairst. De laatste jaren zijn er nog meer maten hoofdkussens op de markt gekomen. Kijk dus goed naar welke maat kussensloop je nodig hebt.
Informeer je over wasvoorschriften
Niet alle kussens kunnen in de was – dat hangt af van de materialen van de vulling en de opbouw van het kussen. Als het niet kan worden gewassen, kijk dan voor een hoofdkussen waarbij je de hoes kunt afritsen en wassen. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, kun je de hoes het beste minstens één keer per maand in heet water wassen.
Check de verkoopvoorwaarden
Een kussen kopen is echt iets persoonlijks – geen enkele hoofdkussen is geschikt voor iedereen. Ze kunnen bovendien ook behoorlijk duur zijn. Controleer daarom voordat je een kussen koopt of je het thuis kunt uitproberen en wat de retour regelingen en eventuele verborgen kosten zijn.
Niet elke verkoper biedt retouren of proefperioden aan, hoewel sommigen dat wel doen. Kies bij voorkeur voor een hoofdkussen met gratis proeftijd en gratis retour. Of kies voor een kussen met omruilgarantie wanneer de verkoper een groot assortiment heeft. Kijk bovendien naar de garantieduur en -voorwaarden.
Het “perfecte kussen” bestaat niet – het hangt af van de persoonlijke situatie, behoeften en voorkeur. Je kunt kiezen uit honderden hoofdkussens met verschillende vullingen, hardheden wat betreft koeling, stevigheid en comfort.
Ga nog eens door de drie stappen heen om te kijken wat voor hoofdkussen je nodig hebt. Vergelijk daarna de beste verkrijgbare hoofdkussens om te kijken welke hoofdkussen je het beste kunt kopen en check bovendien ook of er een leuke lopende kortingsactie is.
Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons dan hieronder weten!